30 september in Rusland viert de internetdag. Hoe het netwerk ons ​​beïnvloedt? Toonaangevende psychologen en neurofysiologen zijn er zeker van: eindeloos ronddwalen in de wereldwijde web verandert onze hersenstructuren. Experts noemen 7 belangrijkste risicofactoren.

Hij verandert onze neurale ketens?

De zoektocht naar informatie over het netwerk verandert neurale banden, zegt neuroloog Gary Small (Gary Small)*. “Een team van wetenschappers van onze universiteit werkte met vrijwilligers van 55 tot 78 jaar”, zegt hij. – Voorafgaand aan het begin van het onderzoek gebruikte de helft van de deelnemers dagelijks internet, de andere had slechts een algemeen idee van hem. We hebben geconstateerd dat bij ouderen met minimale ervaring in interactie met internet, de zoektocht naar informatie op het netwerk de hersenpatronen kan veranderen. Het internet maakt het in slechts één week effectiever ” https://geilworden.com/inzicht-in-uw-seksuele-responscyclus/. Degenen die in het tijdperk van internet leven, denken letterlijk anders dan vorige generaties. Bij het instellen van een eindeloze keten van zoekopdrachten, springend van de ene bron naar de andere zonder een specifiek doel, bieden we de hersenen een berendienst. “Het maakt niet uit hoe fascinerend dit proces is,” vervolgt Gary Small, “hij leidt alleen naar” Computer Matigue “. De hersenen ervaren meer stress en als we tegelijkertijd met verschillende sites werken, beantwoorden de post en spreken ze telefonisch. Als gevolg hiervan klagen veel van degenen die al enkele uren werken over vermoeidheid, prikkelbaarheid en complexiteit van perceptie. Het constante effect van stresshormonen kan de neurale ketens van die hersenzones veranderen die verantwoordelijk zijn voor cognitie en controle over stemming. Daarom is het logisch om een ​​inspanning te leveren en van tijd tot tijd om van het scherm te breken, terug te keren van virtueel naar echte leven.

* Gary Small leidt het centrum voor het bestuderen van het geheugen en de veroudering van de Universiteit van Californië (VS), BRI.UCLA.Edu

Hij overbelast ons geheugen?

“Het internet (zoals kranten, tijdschriften) is een media”, zegt neurofysioloog Alexander Kaplan*. – maar hij onderscheidt zich door interactiviteit en individu. De gebruiker kan alles beheren, onmiddellijk informatie kiezen, een manier ervan, een videosequentie, muzikale begeleiding. Maar de hersenen zijn niet aangepast aan zo’n hoge schakelsnelheid van het ene onderwerp naar het andere. We kunnen slechts 6-7 informatiebronnen op het gebied van onze aandacht bewaren “. En internet vermenigvuldigt het aantal perceptiekanalen, plots, gegevenstypen. Dit is wat moeilijkheden creëert voor onze hersenen, “oververhitting” RAM: “De hersenen kunnen niet omgaan met inkomende informatie, kunnen het niet vergelijken met onze persoonlijke ervaring, omdat het onvergelijkbaar armer is”. Het internet vereist ons vaak multitasking, dat zich niet binnen de kracht van onze hersenen (en geheugen) bevindt. Maar aan de andere kant, dankzij internet, hoeven we niet langer “alles te onthouden”: weet gewoon waar we moeten zoeken naar de nodige informatie.

* Alexander Kaplan leidt het laboratorium voor neurofysiologie en neurocomputer -interfaces van de Faculteit van Biologie van Moskou State University. M. IN. Lomonosov. Zijn lezing “Interface Brain Computer” is te horen op de Site University.ru

Hij schaadt ons kritische denken?

“Ons brein probeert onmiddellijk nieuwe informatie te identificeren: wie het is;Wat is dit;Hoe het werkt, ”legt Alexander Kaplan uit. – Dus we voldoen aan onze behoefte aan kennis. Het systeem van hyperlinks die op alle internetbronnen staan, is ontworpen voor onze reflex -nieuwsgierigheid. Maar toen we van de ene link naar de andere gaan, vergeten we soms waarom we ons deze keer tot internet hebben gewend. “. Degenen die dol zijn op surfen op internet worden vergeleken met veel gebieden, maar hun kennis is meestal oppervlakkig. Bovendien zijn we aan de nauwkeurigheid van de internetinhoud aan te nemen, we zijn niet altijd in staat om veel zaken te analyseren en te bekritiseren, we hebben niet genoeg competentie. Er is dus een risico om het vermogen te verliezen om kritisch te denken. “In de loop van de tijd kan dit leiden tot het feit dat een persoon steeds meer vertrouwen zal vertrouwen in populaire webbronnen, wat ze aanbieden consumeren”, waarschuwt Alexander Kaplan. – Het informatie -archiveringssysteem wordt gereguleerd door het aantal vragen, dus het meest populaire kan het hele gemiddelde, massa – films, literatuur en journalistiek zijn “. Maar de informatiestroom die op ons valt, heeft een positieve kant: “We kunnen onze kritische geest uitoefenen, ons standpunt ontwikkelen en verdedigen voor anderen”, gelooft bioloog Francois Taddei*. Een extra reden voor onze hersenen om nog meer plastic te worden!

* Francois Taddei, ingenieur en geneticus, onderzoeker aan de National Academy of Medical Sciences of France (Incerm).

“Breek uw materiaal in drie delen en publiceer als afzonderlijke artikelen,” hoorde ik een dergelijke indicatie ooit van de hoofdredacteur van de internetbron. Hij merkte mijn verbijstering op en vervolgde: “Meer op internet wordt de aandacht van de lezer niet gehouden. En vergeet niet om de belangrijkste gedachten naar het begin van het artikel te brengen, er is geen intriges nodig “. We erkennen met spijt dat we steeds minder zijn, we lezen zorgvuldig en langzaam om op zondag te ontspannen, om een ​​ontspannen gesprek met onze gasten te voeren, om te luisteren naar de verhalen van geliefden over hun zaken en geeft om hun zorgen om hun zorgen. We geven de schuld van dit constante ras van ons leven, stress op het werk. En vergeet het internet. Heeft hij echt een onzichtbare revolutie in onze hoofden uitgelokt, die geenszins onschadelijk is voor bewustzijn, geheugen en mentaliteit?

Deixe um comentário

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *